Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Evelijn (wijkcoach) hielp Youssef de boel ‘op de rit’ te krijgen

20 jan 2022

“Youssef is van een jonge man, die alleen maar blowde, depressief was, geldzorgen had, veranderd in een man met een fulltimebaan als buschauffeur, die binnenkort wil gaan samenwonen met zijn vriendin en dochtertje, zodra hij ‘de schone lei krijgt’. Ik ben echt super trots op hem!” aldus wijkcoach Evelijn van der Veer van Tom in de Buurt.

Ruim acht jaar geleden kreeg Youssef, 37, te maken met de hulpverlening. “Ik had problemen, het ging niet zo goed met mij,” vertelt hij. “Ik woonde bij mijn moeder in Alphen en vroeg een bijstandsuitkering aan. De gemeente heeft ervoor gezorgd dat de maatschappelijk werker van Tom in de buurt contact met mij opnam. Sinds zes jaar ben ik bekend met Evelijn, wijkcoach van Tom in de Buurt. Nog steeds helpt zij mij.”

Onder bewindvoering

“Youssef stond al onder bewindvoering toen hij bij mij kwam”, vertelt Evelijn. “Hij moest een tegenprestatie leveren voor zijn uitkering: sociaal actief worden, iets aan vrijwilligerswerk gaan doen. Hij was somber en passief. De sporthal, de koffiedrinkclub, het sloot niet bij hem aan. Ik heb van alles gedaan om Youssef te activeren. Dit lukte niet door het blowen.”

“Ik had schulden, geen werk en blowde veel,” beaamt Youssef. “De schuldhulpverlening lukte niet, ik moest onder bewindvoering. Dat was een hele lastige periode die wel tien jaar heeft geduurd.” Hij zucht. “Ik begon met bewindvoerder een, twee en nu de derde. Hiermee hoop ik binnenkort klaar te zijn. Ik kon haar altijd bellen,” vertelt Youssef als we vragen wat hem vertrouwen gaf. “Ik had problemen met een bewindvoerder. Hij hield leefgeld in, de administratie klopte niet. Ik had er veel stress van, eerlijk gezegd. Evelijn nam contact op met de bewindvoerder: ‘Zo kun je niet praten tegen mijn klant’. Ze is meelevend, eerlijk. Niet alleen praten, zij doet ook dingen. Ze heeft veel moeten uitzoeken, administratie, papieren.”

“Evelijn is meelevend, eerlijk. Niet alleen praten, zij doet ook dingen. Ze heeft veel moeten uitzoeken, administratie, papieren.”

Youssef

Inwoner, 37 jaar

Jeugd

“Hoe ik in de problemen gekomen ben?” Hij is even stil. “Combinatie van vrienden en niet lekker in mijn vel zitten. Mijn moeder, ik heb een lieve moeder, zij werkte altijd. Ik was veel alleen thuis. Mijn vader is overleden toen ik twee was. Op school ging het niet goed, ik nam domme beslissingen.”   

Begeleiding

”Ik heb een lange adem,” vertelt Evelijn. “Als iemand wel wil maar niet kan, dan heb ik geduld. Wat ik samen met hem heb opgepakt is behandeling zoeken voor zijn verslaving, zijn financiële situatie en de contacten met de bewindvoerder. Mooi om te horen dat mijn begeleiding hem heeft gesteund.”

“Als iemand wel wil maar niet kan, dan heb ik geduld.”

Evelijn

Wijkcoach Tom in de buurt

Buschauffeur opleiding

We hebben een aantal goede gesprekken gehad”, vervolgt Evelijn. “Jeetje, wat wil jij nou? vroeg ik hem. Als je vooruit wil komen, zal je zelf aan de slag moeten, ik kan van alles aandragen, maar jij moet het doen”. Uiteindelijk kwam Youssef in actie. Zijn vriendin was in verwachting. Hij startte met een buschauffeur opleiding. “Autorijden vindt hij heel leuk, de opleiding heeft hij uit eigen initiatief gedaan. Vond het zo goed van hem! Ik vermoed dat het feit dat hij vader is geworden hem in beweging heeft gebracht”.  

Werk en samenwonen

“Het gaat een stuk beter met mij,” vertelt Youssef. “De schulden zijn afbetaald. Ik wil zo snel mogelijk van de bewindvoering af, mijn eigen geld beheren. Ik denk dat ik dat nu wel kan. Roken doe ik nog af en toe. Ik werk bijna een jaar als buschauffeur en ik wil gaan samenwonen met mijn vriendin en dochtertje van drieënhalf. Best een grote verantwoordelijkheid”, voegt hij er aan toe. “Mijn vriendin werkt ook, ons dochtertje woont bij haar. Het eerste wat ik wil kopen is een eigen auto. Vanuit Kaag en Braasem met ov naar mijn werk, is niet zo handig,” lacht hij.

De week na ons gesprek, ontvangt Youssef bericht van de kantonrechter: vanaf 16 januari beheert hij weer zijn eigen financiën.

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht