Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Eén centraal punt voor hulp bij relatie en scheiden

20 jan 2022

Bij het informatiepunt Wegwijs in relatie en scheiden kunnen inwoners terecht met al hun relatie- en scheidingsvragen. Maatschappelijk werkster Jolanda Goede van Tom in de buurt legt uit wat de kracht is van de samenwerking tussen de deelnemende partijen. Ook Thessa, die klant is van het informatiepunt, vertelt graag over haar positieve ervaringen om zo andere mensen die in het zelfde schuitje zitten te kunnen helpen.

“We constateerden als maatschappelijk werkers al langere tijd dat we veel te maken kregen met vragen over relatieproblematiek, inkomen en scheiding”, legt Jolanda Goede van Tom in de buurt uit. “Tom in de buurt bood al de training ‘Houd me vast’ en de ‘SCHIP-aanpak’ aan, maar bij relatieproblemen spelen vaak veel meer onderwerpen een rol. Daarom zochten we naar een samenwerkingsverband met diverse professionals zodat de klant op één centraal punt terecht kan en niet van het welbekende kastje naar de muur wordt gestuurd. En zo ontstond het informatiepunt Wegwijs in relatie en scheiden.”

Spreekuur

“Op woensdagmiddag en op donderdagochtend houden we spreekuur”, vertelt Jolanda verder. “We werken samen met advocaten, mediators, scheidingsspecialisten en niet te vergeten de gemeente Alphen aan den Rijn. Voor de klant heel fijn, want zo kunnen we een intake aanbieden waarbij direct alle noodzakelijke partijen betrokken zijn. In slechts één uur tijd krijgt de klant voldoende informatie om verder te kunnen. De maatschappelijk werkers van Tom in de buurt begeleiden deze intake. Is er na dat uur toch meer hulp nodig, dan biedt Tom in de buurt extra hulp in de vorm van een begeleidingstraject.”

Bij scheiden komt veel kijken

“We zijn nu bijna één jaar verder en we kunnen met trots zeggen dat deze aanpak werkt. Al onze samenwerkingspartners zijn enthousiast, maar ook onze klanten zijn positief”, zegt Jolanda. “Zo ook Thessa.”

“Jazeker”, vervolgt Thessa. “Jolanda had mij al eerder geholpen in haar rol van maatschappelijk werkster. Dus toen mijn relatie minder goed liep, hebben mijn ex-man en ik samen bij haar relatiegesprekken gevoerd. Helaas heeft dat niet mogen baten en zijn we na bijna 40 jaar uiteindelijk toch uit elkaar gegaan. Scheiden doe je niet elke dag en er komt heel veel bij kijken, zowel praktische als emotionele zaken. Dan is het zo fijn als je hulp van professionals kunt krijgen.”

“Scheiden doe je niet elke dag en er komt heel veel bij kijken, zowel praktische als emotionele zaken.”

Thessa

De touwtjes weer in handen

“Want hoe moet je dat nu regelen qua inkomen, huisvesting en gezin?”, legt Thessa uit. “Ik zat al niet zo goed in mijn vel en dan komt er met een scheiding opeens wel heel veel op je af. En alsof dat nog niet genoeg was, verloor ik in die tijd ook nog mijn baan. Langzaamaan krijg ik nu de touwtjes weer terug in handen en krijg ik weer wat meer grip op mijn leven. Ik heb een carrièreswitch gemaakt en hoop binnenkort een nieuwe baan te krijgen. Het zou mooi zijn als ik dan ook nog woonruimte kan vinden, want nu huur ik tijdelijk een huis waar ik in mei 2022 weer uit moet.”

“We kunnen onze klanten natuurlijk niet alles uit handen nemen”, besluit Jolanda. “We geven tips, advies, begeleiding en indien nodig bieden we therapie aan om zo goed mogelijk door een relatiecrisis of scheiding heen te komen. We proberen ervoor te zorgen dat onze klanten er nooit alleen voor staan!”

“We proberen ervoor te zorgen dat onze klanten er nooit alleen voor staan!”

Jolanda Goede

Maatschappelijk werker

Informatiepunt Wegwijs in relatie en scheiden

Het informatiepunt is er voor alle inwoners. Spreekuren: woensdagmiddag van 13.00 – 16.00 uur op het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn en donderdagochtend van 09.30 – 12.00 uur wisselend in Boskoop of Rijnwoude op de locaties van Tom in de Buurt. Maak een afspraak via: relatieenscheiding@tomindebuurt.nl

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht