Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 09.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul jouw naam en postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

“Fietsen met mijn maatje is veel gezelliger”

31 jan 2022

In het voorjaar van 2021 is Winnie maatje geworden van Theo. Elke week fietsen of wandelen ze samen. Hoewel Theo dementie heeft, is hij nog heel ondernemend. Hij stippelt de tochten uit en laat Winnie kennismaken met de omgeving. Onderweg vertelt hij over de vogels die ze spotten in de polders. Tom in de buurt koppelt maatjes aan Alphenaren met een vorm van dementie. Een succesformule waar beiden veel plezier aan beleven.

Theo glundert als hij over zijn fietstochten met Winnie vertelt: “Ik fiets al mijn hele leven. Vroeger ging ik op de racefiets naar mijn werk 22 kilometer verderop. Ook reed ik graag grote tochten naar Antwerpen of Drenthe. Maar ook nu fiets ik nog elke dag een flink stuk op een gewone fiets zonder ondersteuning. En een keer in de week doe ik dat samen met mijn maatje Winnie. We fietsen dan wel 25 tot 30 kilometer. Met z’n tweeën is het veel gezelliger en het geeft mijn vrouw rust omdat ze weet dat ik in goede handen ben.”

Winnie en Theo zijn niet afgebeeld op deze foto.

Maatjesproject

Tom in de buurt is in het begin van 2021 een maatjesproject gestart voor mensen met dementie in Alphen aan den Rijn. Zelfstandig wonende Alphenaren met een vorm van dementie worden gekoppeld aan een bezoekvrijwilliger, een maatje. Samen kan men dan iets ondernemen: wandelen, fietsen, een boodschap doen of gezellig samen koffiedrinken en een praatje maken. Toen Winnie over het maatjesproject las op de website van Tom in de buurt, heeft ze zich direct aangemeld. “Al snel werd ik uitgenodigd voor een gesprek”, vertelt Winnie. “Ik had aangegeven dat ik graag fiets of wandel. En zo ben ik aan Theo gekoppeld. Het klikte meteen.”

Hongerklop

Winnie fietst op de fiets van de vrouw van Theo. “Ik heb zelf een oud barrel”, vertelt Winnie verder. “Die is niet meer geschikt voor langere tochten. En op de fiets van mevrouw gaat dat prima. We nemen op elke tocht een flesje water, koeken en een rolletje pepermunt mee ‘voor de hongerklop’, zoals Theo altijd zegt. Zo nu en dan stoppen we onderweg bij een terrasje voor een kop thee of een lekkere lunch. Staat er een keer teveel wind, dan gaan we wandelen. En komt het overdag een keer niet uit, dan maken we een mooie avondwandeling.”

Tegenwind op de heenweg

Theo stippelt de rit vaak van tevoren uit. Hij fietst graag heen met tegenwind en terug met de wind in zijn rug. Een kaart heeft hij niet nodig, toch nemen ze deze wel altijd mee. “Ik vind het soms lastig om op de namen van bepaalde plaatsen te komen”, legt Theo uit. “Dan kijken we samen op de kaart, wijs ik de plaats aan en dan kunnen we daarna weer verder.” “Onderweg vertelt meneer graag over de vogels die we in de polder tegenkomen”, zegt Winnie. “Hij weet er heel veel van. En het leuke is dat ik ondertussen ook heel veel vogels herken.”

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht