Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Maatjes gezocht voor dementieproject

5 aug 2021

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. Meneer Fraterman glundert als hij over zijn fietstochten met Winnie vertelt. Hoewel hij dagelijks fiets, kijkt hij toch uit naar de dag dat hij met Winnie fietst. Het is veel gezelliger en het geeft de vrouw van meneer Fraterman rust dat ze weet dat hij in goede handen is


Begin 2021 heeft Tom in de buurt in Alphen aan den Rijn een maatjesproject voor mensen met dementie gestart. Doel is om zelfstandig wonende Alphenaren waar sprake is van een vorm van dementie te koppelen aan een bezoekvrijwilliger. Samen kan men dan iets ondernemen zoals een wandeling, fietstochtje, een boodschap doen of simpel maar prettig: gezelschap hebben en een praatje maken.
Op de website van Tom in de buurt had Winnie gelezen over een vraag naar vrijwilligers voor mensen met dementie. Dat leek haar wel wat. Na haar reactie kreeg ze een uitnodiging voor een gesprek, waarin op basis van haar belangstelling een match werd gemaakt. Ze werd gekoppeld aan dhr. Fraterman, met wie ze een goede klik heeft.


Fietsen of wandelen
Wekelijks gaan ze samen een eind fietsen. Of als er te veel wind staat, gaan ze wandelen. Dhr. Fraterman is graag buiten. “Ik fiets als heel mijn leven. Vroeger fietste ik elke dag op mijn racefiets 22 km naar mijn werk. Ook reed ik grotere tochten, zoals naar Antwerpen of Drenthe.”
Nu zijn de tochten gemiddeld tussen de 25 km en 30 km. Natuurlijk op een fiets zonder ondersteuning. Winnie fietst op de fiets van de partner van dhr. Fraterman. ‘Ik heb zelf een oude barrel en zo fietsen we allebei op een goede fiets.” Hun fietsen zijn uitgerust met fietstassen. Altijd gaat  een flesjes water mee, koeken en een rolletje pepermunt voor de hongerklop, zoals dhr. Fraterman het zelf benoemd.   

Ik kijk iedere week naar onze fietstocht uit

Samen kijken op de kaart
Dhr Fraterman bedenkt meestal al een rit. Hij fietst graag heen met tegenwind en terug met wind mee. Een kaart heeft meneer niet nodig, toch nemen ze deze wel altijd mee. Het is soms lastig om de namen van bepaalde plaatsen aan Winnie te vertellen en dan kijken ze samen op de kaart, zodat ze weer verder kunnen.
Winnie: “Onderweg vertelt meneer graag over welke vogels erin de polder staan. Hij weet hier heel veel van. “ Winnie vindt het leuk om die verhalen te horen en heeft inmiddels al veel vogelnamen geleerd.
Toen de terrassen nog gesloten waren maakten ze een tussenstop op een bankje, maar inmiddels hebben ze ook de theetuinen en terrassen samen gevonden. Hier gaan ze ook wel eens samen lunchen.

Afspraken  
In principe gaan ze elke week een middag fietsen, maar als 1 van de twee niet kan melden ze dat van tevoren aan elkaar. Soms wordt die tijd dan vervangen voor een avondwandeling. Daarover maken maatjes samen afspraken.
Tom in de buurt volgt de gemaakte matches op afstand of dichtbij waar dat mogelijk of gewenst is.

Maatjes gezocht
We kunnen altijd nieuwe maatjes gebruiken. Spreekt u dit aan? Heeft u een moment in de week over om u hiervoor in te zetten? Neemt u dan contact met Tom in de buurt: 088-9004567 en vraag naar Ada Verdegaal, Karin Swier of Leonie van de Graaf. Of stuur een email naar team.noord@tomindebuurt.nl.’

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht