Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Ondersteuning met wonen

Is het voor jou moeilijk om, door psychische of psychosociale problemen, zelfstandig te wonen? Dan is soms ondersteuning met wonen nodig. Tom in de buurt onderzoekt of je daarvoor in aanmerking komt.

Ondersteuning met wonen betekent dat je begeleiding krijgt bij het wonen. Je krijgt:

  • 24 uur per dag toezicht of begeleiding op afroep beschikbaar.
  • een begeleider die je helpt met het indelen van de dagen.

Welke vormen zijn er?

  • 24-uursopvang: je woont met meerdere mensen in een gebouw die bescherming en begeleiding nodig hebben. Je hebt een eigen kamer en er zijn gemeenschappelijke ruimtes zoals de eetkamer. Overdag zijn er altijd begeleiders in het gebouw. ’s Nachts is er een toezichthouder.
  • Groepswonen: je deelt met anderen een woning. Iedereen heeft een eigen kamer. Je deelt de wc, badkamer, keuken en huiskamer. Op vaste tijden zijn er medewerkers aanwezig. De medewerkers zijn ook 24 uur per dag op te roepen.
  • Begeleid wonen: je woont zelfstandig in een huis. Het huis staat op naam van de zorginstelling waar je begeleiding van krijgt. De begeleider komt op vaste tijden bij je langs. Jullie bespreken dan samen hoe het gaat.
  • Wonen zonder verblijf: een intensieve vorm van ondersteuning waarin sprake is van scheiden van wonen en zorg.
  • Wonen met ondersteuning thuis: voor mensen vanaf 18 jaar met psychiatrische problemen. Het gaat dan om mensen die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Ook niet met hulp van bijvoorbeeld familie, vrienden of een hulpverlener.

Wanneer krijg je ondersteuning met wonen?

  • Als je psychische of psychosociale problemen hebt. Bijvoorbeeld ADHD, autisme, niet-aangeboren hersenletsel, psychoses of verslavingen. Dit moet wel officieel vastgesteld zijn (diagnose).
  • Als je niet (meer) zelfstandig kunt wonen.
  • Het is belangrijk dat er 24 uur per dag hulp beschikbaar is.
  • Je woont in de gemeente Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop of Kaag en Braassem.
  • Je bent 18 jaar of ouder.

Welke ondersteuning je precies krijgt en hoe lang de ondersteuning duurt, hangt af van jouw situatie. En van de hulp die je misschien kunt krijgen van familie, vrienden of kennissen.

Ondersteuning met wonen is tijdelijk

We werken samen aan dat je na een periode weer zelfstandig kan wonen zonder begeleiding. Tijdens de evaluatie bespreekt de medewerker van Tom in de buurt met jou wat de beste oplossing hiervoor is.

Wordt de ondersteuning met wonen aan jou toegewezen?

Dan kijken we ook met jou wat er nodig is totdat er een plek is. We bieden je dan bijvoorbeeld ondersteuning met gesprekken, dagbesteding of activiteiten. De casemanagers van Tom in de buurt helpen je hierbij.

Vragen of aanmelden?

Neem gerust contact op met Tom in de buurt. Vul hiervoor het contactformulier in, stuur een e-mail naar info@tomindebuurt.nl of bel naar 088 900 4567.

Naar het contactformulier