Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Scholingsaanbod

Tom in de buurt organiseert trainingen voor vrijwilligers. Wij hebben een uitgebreid en wisselend scholingaanbod om vrijwilligers de mogelijkheid te bieden hun kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Daarbij bieden we de volgende mogelijkheden:

A. Trainingen en workshops op locatie in wijkcentrum Kerk en Zanen. Ieder half jaar is er nieuw aanbod, dat u via voorgaande link ziet.
B. Daarnaast is er een gratis online scholingsaanbod met goede trainingen van organisaties waar vrijwilligers gratis gebruik van kunnen maken. Dit aanbod ziet u hieronder.
C. Tot slot hebben we ook e-learnings voor vrijwilligersorganisaties.

A. Scholingsaanbod voor vrijwilligers op locatie

De trainingen zijn gratis, maar aanmelden vooraf is noodzakelijk

Kleurrijk Nederland  

Dinsdag 15 april van 14:30 – 16:00 uur    GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

Nederland wordt steeds kleurrijker. We krijgen steeds meer te maken met mensen met een andere culturele achtergrond. We zoeken hierbij naar de overeenkomsten en naar de verschillen. Hoe moet je daarmee omgaan? In deze training krijg je een inkijkje in de keuken van andere culturen. We geven je inzicht in de culturele gevoeligheden en je ervaart zelf hoe je deze kunt overbruggen. 

Deze training wordt verzorgd door het team statushouders van Tom in de buurt. 

Goed omgaan met dementie

Woensdag 21 april van 14:00- 16:30 uur  VOL GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

Woensdag 19 mei  van 14.30 – 16.30 uur  GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

In deze training leer je meer over dementie. Hoe kun je het beste omgaan met mensen met dementie en hoe kun je mensen met dementie herkennen? Wat doe je wel en wat kun je beter laten? Vervolgens ga je aan de slag met situaties uit de praktijk. Hoe reageer je bijvoorbeeld als een mevrouw denkt haar overleden man te zien? En hoe zou jij reageren als een meneer tien keer op een middag hetzelfde verhaal vertelt? In deze training komen die vragen aan de orde. In deze training leer je hoe je goed kunt omgaan en contact kunt maken met mensen met dementie.  

De training wordt verzorgd door Samen dementie vriendelijk. Na de training ontvang je een certificaat!  

Grenzen stellen  

Donderdag 27 mei van 14:30 – 16:00 uur GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

De workshop ‘Grenzen stellen’ is voor iedereen die stil wil staan bij hoe je nee kunt zeggen met respect voor de ander en voor jezelf. Nee zeggen, een grens aangeven biedt duidelijkheid. Hierdoor blijft de communicatie open en ervaar je minder spanningen. Je krijgt handvatten om te herkennen wanneer jouw grenzen overschreden worden Je krijgt tips hoe je rustig en met respect kan reageren. Je oefent met dagelijkse situaties of een situatie met je maatje, door praktische opdrachten, het uitwisselen van ervaringen, bespreken van casussen. Doe mee en ervaar hoe het je nog beter lukt om nee te zeggen en je grenzen aan te geven! Deze training wordt gegeven door de wijkcoaches Carolien Satink en Rianne Hoogeveen.

Hoe voorkom ik stress  GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

Donderdag 3 Juni van 14:30 – 16:00 uur 

Druk, druk, druk: veel vrijwilligers hebben het erg druk. Stress: is het je vriend of vijand? Stress is van alle tijden. Sterker nog, zonder stress waren we hier nu als mens waarschijnlijk niet geweest. Door constante druk, een toename van prikkels en informatie, en snelle technologische ontwikkelingen maakt ons brein overuren. Dat kan leiden tot chronische stress en daar kunnen we als mens niet zo goed tegen. In deze workshop laat Marconie Ramakers zien hoe ons stressmechanisme werkt en wat we kunnen doen om stress te verminderen, dan wel nuttig te gebruiken. Ofwel: hoe voorkom ik stress. 

Wijkcentrum Kerk en Zanen
Alle trainingen, scholingen en workshops vinden plaats in: wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 57, 2408 NV Alphen a/d Rijn, mits dit door het coronabeleid is toegestaan.

Aanmelden
Deelname is gratis!
Vooraf aanmelden is verplicht. Geef u op voor een scholing via vrijwilligers@tomindebuurt.nl onder vermelding van de naam van de scholing.

Online trainingen
Naast deze fysieke trainingen bieden we een aantal online trainingen die op elk moment toegankelijk zijn. (herkennen van eenzaamheid, aan de slag als maatje; communiceren met kwetsbare mensen; omgaan met agressie; empowerment)  
Kijk hiervoor op https://tomindebuurt.nl/scholing/

Vragen
Heb je nog vragen? Stuur een mail naar: vrijwilligers@tomindebuurt.nl Of bel Rianne Hoogeveen 06 39265485 of Carolien Satink 06 41082393.

B. Gratis online scholingsaanbod voor vrijwilligers

 1. Eenzaamheid herkennen en wat kan ik voor de ander betekenen die zich eenzaam voelt
  In deze training van Humanitas leert u wat u kan betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt.
 2. Ouderenmishandeling en wat kan ik als vrijwilliger betekenen
  Met behulp van deze informatie van Movisie leert u wat u kunt doen als vrijwilliger als u zich opeens zorgen maakt.
 3. Aan de slag als maatje
  Als maatje biedt u persoonlijk contact en wilt iemand tijdelijk ondersteunen. Dit levert ook uitdagingen op, want waar liggen de grenzen? In de training van PEP Den-Haag krijgt u tips hoe u een goede gesprekspartner kunt zijn.
 1. Dementievriendelijk als vrijwilliger
  Bent u vrijwilliger en komt u regelmatig in contact met mensen met dementie? In deze training van Samendementievriendelijk leert u hoe u goed met hen omgaat in verschillende situaties.
 1. Echt contact maken
  In deze training leert u aan de hand van vragen, afbeeldingen en films meer over het 1-op-1 contact met een klant, hoe het verbeterd kan worden maar ook wat er mis kan gaan. 
 2.  Omgaan met agressie
  Om goed te kunnen functioneren als vrijwilliger is het belangrijk om u veilig en vertrouwd te voelen tijdens uw vrijwilligerswerk. Heeft u te maken met agressie dan is de kans groot dat u zich niet meer veilig voelt. Deze training is van Learnit en is te downloaden als PDF. 
 3. Empowerment
  Hoe kunt u een ander steunen? Zit u achterop de tandem en trapt u mee als ondersteuning of zit u voorop en stuur u? Of zet u de versnelling een tandje hoger, waardoor het te zwaar wordt? Ontdek het tijdens deze training van Humanitas.
 4. Omgaan met emoties
  Kunt u goed emoties herkennen en weet u hoe u hiermee om kunt/moet gaan? In deze e-learning van Humanitas leert u wat emoties zijn, hoe u ze kunt herkennen en hoe u ermee om kunt gaan.

Ik wil helpen als vrijwilliger

Word vrijwilliger