Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Trainingsaanbod voor vrijwilligers op locatie

Tom in de buurt organiseert trainingen voor vrijwilligers in de gemeente Alphen aan den Rijn en Kaag en Braasem. Vrijwilligers zijn ontzettend waardevol voor organisaties en betrokkenen. Met deze scholingen kunnen vrijwilligers hun eigen vaardigheden en kennis verder ontwikkelen.
Natuurlijk vinden wij het leuk als u er ook bij bent. Geef u snel op om een plekje bij een training naar keuze te bemachtigen. Bekijk hieronder rustig de mogelijkheden waar u zich voor kunt aanmelden.

De trainingen zijn gratis, maar aanmelden vooraf is noodzakelijk 

Kleurrijk Nederland  

Dinsdag 15 april van 14:30 – 16:00 uur    GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

Nog enkele plaatsen beschikbaar!  

Nederland wordt steeds kleurrijker. We krijgen steeds meer te maken met mensen met een andere culturele achtergrond. We zoeken hierbij naar de overeenkomsten en naar de verschillen. Hoe moet je daarmee omgaan? In deze training krijg je een inkijkje in de keuken van andere culturen. We geven je inzicht in de culturele gevoeligheden en je ervaart zelf hoe je deze kunt overbruggen. 

Deze training wordt verzorgd door het team statushouders van Tom in de buurt. 

Goed omgaan met dementie  

Woensdag 21 april van 14:00- 16:30 uur  VOL GEANNULEERD IVM RICHTLIJNEN RIVM

Woensdag 19 mei  van 14.30 – 16.30 uur  

In deze training leer je meer over dementie. Hoe kun je het beste omgaan met mensen met dementie en hoe kun je mensen met dementie herkennen? Wat doe je wel en wat kun je beter laten? Vervolgens ga je aan de slag met situaties uit de praktijk. Hoe reageer je bijvoorbeeld als een mevrouw denkt haar overleden man te zien? En hoe zou jij reageren als een meneer tien keer op een middag hetzelfde verhaal vertelt? In deze training komen die vragen aan de orde. In deze training leer je hoe je goed kunt omgaan en contact kunt maken met mensen met dementie.  

De training wordt verzorgd door Samen dementie vriendelijk. Na de training ontvang je een certificaat!  

Grenzen stellen  

Donderdag 27 mei van 14:30 – 16:00 uur  

De workshop ‘Grenzen stellen’ is voor iedereen die stil wil staan bij hoe je nee kunt zeggen met respect voor de ander en voor jezelf. Nee zeggen, een grens aangeven biedt duidelijkheid. Hierdoor blijft de communicatie open en ervaar je minder spanningen. Je krijgt handvatten om te herkennen wanneer jouw grenzen overschreden worden Je krijgt tips hoe je rustig en met respect kan reageren. Je oefent met dagelijkse situaties of een situatie met je maatje, door praktische opdrachten, het uitwisselen van ervaringen, bespreken van casussen. Doe mee en ervaar hoe het je nog beter lukt om nee te zeggen en je grenzen aan te geven! Deze training wordt gegeven door de wijkcoaches Carolien Satink en Rianne Hoogeveen.

Hoe voorkom ik stress 

Donderdag 3 Juni van 14:30 – 16:00 uur 

Druk, druk, druk: veel vrijwilligers hebben het erg druk. Stress: is het je vriend of vijand? Stress is van alle tijden. Sterker nog, zonder stress waren we hier nu als mens waarschijnlijk niet geweest. Door constante druk, een toename van prikkels en informatie, en snelle technologische ontwikkelingen maakt ons brein overuren. Dat kan leiden tot chronische stress en daar kunnen we als mens niet zo goed tegen. In deze workshop laat Marconie Ramakers zien hoe ons stressmechanisme werkt en wat we kunnen doen om stress te verminderen, dan wel nuttig te gebruiken. Ofwel: hoe voorkom ik stress. 

Wijkcentrum Kerk en Zanen
Alle trainingen, scholingen en workshops vinden plaats in: wijkcentrum Kerk en Zanen, De Oude Wereld 57, 2408 NV Alphen a/d Rijn, mits dit door het coronabeleid is toegestaan.

Aanmelden
Deelname is gratis!
Vooraf aanmelden is verplicht. Geef u op voor een scholing via vrijwilligers@tomindebuurt.nl onder vermelding van de naam van de scholing.

Online trainingen
Naast deze fysieke trainingen bieden we een aantal online trainingen die op elk moment toegankelijk zijn. (herkennen van eenzaamheid, aan de slag als maatje; communiceren met kwetsbare mensen; omgaan met agressie; empowerment)  
Kijk hiervoor op https://tomindebuurt.nl/scholing/

Vragen
Heb je nog vragen? Stuur een mail naar: vrijwilligers@tomindebuurt.nl Of bel Rianne Hoogeveen 06 39265485 of Carolien Satink 06 41082393.

Ik wil helpen als vrijwilliger

Word vrijwilliger