Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Veel animo voor spreekuur ‘Wegwijs in relatie en scheiding’

30 apr 2021

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn hebben grote behoefte aan het spreekuur ‘Wegwijs in relatie en scheiding’. De animo voor een proef met een wekelijks spreekuur blijkt zo groot, dat de frequentie meteen is opgevoerd tot twee keer per week. In dit nieuwe spreekuur werken Tom in de buurt, de gemeente Alphen aan den Rijn en verschillende advocaten en mediators samen.

Tom in de buurt heeft dit jaar in korte tijd op verzoek van gemeente Alphen aan den Rijn het spreekuur ‘Wegwijs in Relatie en Scheiding’ gerealiseerd. Wijkcoach Daniëlle Trapman van Tom in de buurt is een van de wijkcoaches die dit spreekuur draait. “Ik merk dat inwoners het fijn vinden om bij 1 loket al hun vragen te kunnen stellen op het gebied van relatie en scheiding. Dit scheelt een hoop deurtjes aflopen met je vragen. Bij een moeizame relatie of scheiding speelt er vaak onrust en kan je hoofd vol zitten met vragen en/of zorgen. Dan is het echt helpend als je op 1 plek meteen duidelijkheid kunt krijgen over jouw mogelijkheden. Dat geeft perspectief en meer rust.”

Veel vraag
“Er is veel vraag naar ondersteuning bij relatie- en scheidingsproblematiek”, zegt Karline Ensing, aanjager van het spreekuur. ”We zijn in februari 2021 gestart met 1 afsprakenmiddag, maar hebben dit direct al moeten verdubbelen.” Nu de eerste ervaringen met het spreekuur positief zijn, wil Tom in de buurt dit spreekuur ruim bekend maken. Karline: “Afgelopen twee maanden hebben we proefgedraaid. Alles wat we op papier hadden bedacht, blijkt in de praktijk ook echt perfect te werken. Inwoners worden door dit spreekuur snel en professioneel geholpen met de juiste kennis en ervaring, waarbij elke samenwerkingspartner zijn eigen rol heeft. Ik kan daar echt enthousiast van worden.”

Professionele samenwerking
Tom in de buurt heeft maatschappelijk werkers in huis die inwoners kunnen ondersteunen bij het beantwoorden van vragen. “Daarnaast werken we samen zodat we vragen waarbij bijvoorbeeld juridische kennis, kennis op het gebied van financiën en gemeentelijke regels nodig is, ook direct kunnen beantwoorden. Professionals met deze kennis sluiten aan het gesprek”, vertelt Karline. Zo wordt nauw samengewerkt met het Serviceplein van de gemeente, bijvoorbeeld bij vragen over financiën en huisvesting. En zijn meerdere advocaten bij het spreekuur betrokken. “De meerwaarde is voor mij om samen vanuit je eigen professionele invalshoek alles goed te regelen in het belang van de kinderen”, aldus Hiske Zuijderwijk van ZV Scheidingsspecialisten. “Gelukkige ouders betekent een gelukkig kind.” Ook Jantien Brouwer van Hofstad Advocaten is blij met de samenwerking. “Waarom moeilijk doen als het samen kan? Door informatie te geven aan cliënten, hoop ik hen op weg te helpen naar het maken van de juiste keuze voor henzelf.”

Hoe werkt het?
Inwoners van Alphen aan den Rijn kunnen zich telefonisch of met behulp van een formulier op de website www.tomindebuurt.nl voor het spreekuur aanmelden. Of bellen met het algemene telefoonnummer van Tom in de buurt, 088 9004567. Karline: “Aan de hand van de binnengekomen vraag bepalen we welke samenwerkingspartner we eventueel betrekken bij het eerste gesprek en maken we een afspraak.”

Wanneer
– Afspraken vinden plaats op woensdag tussen 13:00 uur tot 16:00 uur of donderdag tussen 9:30 en 11:45 uur.
– Aanmelden vooraf is nodig.

Vanwege de coronamaatregelen vinden alle afspraken voorlopig nog digitaal plaats. In de toekomst zullen deze fysiek plaatsvinden in de wijkcentra van Tom in de buurt en het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht