Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 15.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Vriendendienst: helpen en van elkaar leren

1 jul 2021

Peter is al een aantal jaren het maatje van Marijke. Dat doet hij met veel plezier. Hij leert ervan. “Marijke heeft veel verstand van groen. Ze heeft me verteld over de bomen in de wijk, gebaseerd op sterrenbeelden waar ik niets van wist.  En kijk eens wat een mooie plantjes ze heeft op haar balkon.”   

Voordat ze aan elkaar werden gekoppeld door de Vriendendienst had Peter Marijke toevallig al een keer gezien tijdens een bijeenkomst over autisme. “Marijke stelde tijdens die bijeenkomst een heel slimme vraag”, weet Peter nog. Hij was daarvan onder de indruk. Bij zijn kennismaking in het kader van de Vriendindienst herkende hij haar van die vraag. Het contact verliep soepel. Sindsdien is hij haar ‘maatje’. 
De Vriendendienst is een organisatie die al meer dan 20 jaar vrijwilligers samenbrengt met mensen die zich eenzaam voelen en een psychiatrische achtergrond hebben. Sinds begin 2021 is de Vriendendienst onderdeel van Tom in de buurt. 

Afspraken
Aanvankelijk kwam Peter eens in de veertiendagen bij haar op bezoek. Dan kwam aan de orde waar ze mee bezig was. Dit zijn voor haar momenten om te vertellen waar ze mee zit en om zaken van haar af te praten. Uit hun gesprekken is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat ze digitaal vaardiger wilde worden. Daarmee zijn ze aan de slag gegaan. Ze is inmiddels handiger geworden met de laptop. Toen bleek dat het niet handig is om zelf niet te kunnen printen, is een printer aangeschaft en gebruiksklaar gemaakt. Dat zijn nu geen obstakels meer; daardoor kan ze makkelijker meedoen.
Op dit moment hebben ze geen  regelmatige afspraken meer. Wel is Peter er voor haar als ze iets wil bespreken; of ergens mee zit. Dus hij komt meer op afroep, of als het uitkomt.  

Ook iets betekenen
Marijke zou zelf ook graag vrijwilligerswerk doen. “Ik wil ook iets betekenen in de maatschappij”, zegt ze nadrukkelijk. Mede door haar ggz-verleden heeft ze nooit gewerkt. Ze wil niet in de maatschappij erbij hangen, maar er midden staan en ook  andere mensen bij staan.
Het liefst zou ze haar ervaringen inzetten voor mensen met een ggz-achtergrond. Waarna ze uitlegt hoe je in de communicatie dient aan te sluiten bij mensen met autisme, die eerst de waarom-vraag beantwoord willen krijgen. Het is duidelijk dat ze er veel van weet en in te bieden heeft.
Tot nu toe zijn haar pogingen om zelf vrijwilligerswerk te gaan doen in de ggz gestrand. Ze denkt dat dit komt door de vele organisatieveranderingen binnen de ggz. Daarom: als iemand een ingang of vrijwilligerswerk voor haar heeft: laat het weten.  

Meer vrijwilligerswerk  
Peter daarentegen heeft volop vrijwilligerswerk. Hij is bijvoorbeeld al 15 jaar vrijwilliger bij het maatjesproject, dat eerst onder Activite viel, vervolgens bij Eva en nu de Vriendendienst van Tom in de buurt is.
Bij Oudshoorn is hij al zeven jaar vrijwilliger bij de afdeling Dagbesteding, waar hij 1 dag per week wandelt met bewoners of spelletjes doet. Ook is hij werkzaam voor de stichting Nieuwe Alphenaren, die vluchtelingen helpt met de Nederlandse taal en gewoontes.
Tot slot zet hij zich ook nog in voor de Stichting Geldzorg. “Toen ik nog werkte bij de bank heb ik gezien hoeveel mensen in de problemen kwamen door deurwaarders en beslaglegging. Ik draag graag mijn steentje bij.” En – net zoals bij Marijke – leert hij van alle ervaringen en gesprekken die hij voert. Dat maakt het vrijwilligerswerk zeer de moeite waard.  

Wilt u ook vrijwilligerswerk doen bij de Vriendendienst of heeft u psychische problematiek en bent u op zoek naar een maatje? Neem contact op met Debbie Liefhebber, d.liefhebber@tomindebuurt.nl, tel. 0655164058.

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht