Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Op werkdagen geven wijkcoaches via de chat tussen 11.00 en 17.00 uur direct antwoord op vragen. Maak daar gebruik van! Vul een naam en uw postcode in en de chat kan beginnen. Chatten kan anoniem en is gratis.

Ga niet in op vragen om een maandelijkse donatie voor Tom in de buurt. Dit is oplichting. Tom in de buurt vraagt nooit om een donatie aan de deur. Geef dus niet en bel de politie. De politie is op de hoogte.

Ga niet in op vragen om een maandelijkse donatie voor Tom in de buurt. Dit is oplichting. Tom in de buurt vraagt nooit om een donatie aan de deur. Geef dus niet en bel de politie. De politie is op de hoogte.

Week van het geld

25 mrt 2021

Deze week is het ‘de week van het geld’. Een goed moment om stil te staan bij geld. Hoe gaat u om met geld? Wat leert u uw kinderen? Loopt u financieel goed, heeft u zorgen of achterstallig onderhoud? In veel gezinnen is praten over geld een ondergeschoven kindje.

1 op de 3 kinderen vermoedt dat hun ouders wel eens zorgen over geld hebben. Zij merken dit vaak ongemerkt op omdat ze hun ouders er over horen praten (51%). In de meeste gezinnen wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna 60% van de ouders doet dit slechts 1 of enkele keren per jaar. Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Wijzer in geldzaken, het platform dat de financiële fitheid van Nederlanders wil bevorderen. Doel van de Week van het geld is kinderen, ongeacht hun thuissituatie, de middelen te geven om op termijn zélf verstandige financiële keuzes te maken.

Zo ouder, zo kind
Kinderen blijken vaak dezelfde mening over geld te hebben als hun ouders. Als ouders vinden dat geld ervoor is om uit te geven dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook (53%). En andersom geldt ook: als ouders juist níet vinden dat geld moet rollen, dan hebben hun kinderen veel vaker dan gemiddeld ook die mening.
Ook wat betreft gedrag nemen kinderen vaak het voorbeeld van thuis over. Als ouders het lenen van een klein geldbedrag prima vinden (66%) dan vinden hun kinderen dat ook (89%). Als ouders het niet goed vinden als hun kind een klein bedrag zou lenen (34%), dan zijn jongeren hier zelf verdeeld over. Ongeveer de helft (52%) vindt het dan zelf ook niet goed, terwijl de andere helft het wel prima vindt (48%).

Sparen
Vrijwel alle ouders zeggen sparen belangrijk te vinden. Maar gevraagd naar een situatie waarin een kind iets wil kopen dat 50 euro kost – terwijl hij maar 30 euro in de spaarpot heeft – zegt slechts 40% van de ouders dat het kind moet wachten tot de resterende 20 euro is gespaard. De meeste ouders kiezen voor een andere oplossing, zoals het resterende bedrag lenen aan hun kind (34%) of het geven (23%). Een enkeling (3%) betaalt zelfs de volledige 50 euro.

Ruzie over geld
Bijna de helft van de ouders zegt zich wel eens zorgen te maken over geld. Gevraagd waaraan kinderen het merken als zij denken dat hun ouders geldzorgen hebben, zegt de helft (51%) dit te weten omdat ze hun ouders erover horen praten. Kinderen merken dit bijvoorbeeld te merken door ‘ruzie’. Een ander kind merkt op dat “we soms een week goedkoper eten of van producten die we al in huis hebben.” Weer een ander zegt: “Soms begint mijn moeder erover dat als mijn vader lang geen baan heeft we zuiniger moeten leven.”

Zakgeld
Ruim tweederde van de kinderen (69 procent) krijgt zakgeld op de basisschool, waarvan 59 procent dit op een vast moment krijgt (wekelijks of maandelijks) en 10 procent onregelmatig. Van de kinderen die zakgeld krijgen, krijgt 67 procent het zakgeld per week en 19 procent per maand. Bijna driekwart van de ouders (71 procent) geeft het zakgeld contant; 21 procent maakt het over naar een bankrekening en 8 procent doet beiden: zowel contant als overmaken.

Meer informatie
Checklist zakgeld (weekvanhetgeld.nl)
Kosten van kinderen (nibud.nl)
Video’s over omgaan met geld Week van het geld

Problemen of vragen: kom in actie
Bij geldproblemen of dreigende problemen is het devies altijd zo snel mogelijk in actie te komen.
– Algemene informatie is te vinden op Hulp bij schulden (nibud.nl)
– Alphen aan den Rijn heeft een helpdesk waar u zonder afspraak terecht kunt De Helpdesk Geldzaken nu ook zonder afspraak – Gemeente Alphen aan den Rijn
– Tom in de buurt biedt Hulp bij Financiën — Tom in de buur
– Tom in de buurt organiseert regelmatig de training Uitkomen met Inkomen
– Tom in de buurt coördineert de Papierwinkel – Papierwinkel — Tom in de buurt
– Tom in de buurt organiseert samen met de bibliotheek en het Gilde Hulp bij belastingaangifte — Tom in de buurt

Deel dit bericht via

Terug naar nieuwsoverzicht